GOESE WONINGEN WORDEN VERWARMD MET IJS!

Maart 2017
Aan de Abel Tasmanstraat en de Jan van Riebeekstraat wordt momenteel gewerkt aan het 'IJs van Columbus', 21 nieuwe huurwoningen hebben een ijsbuffersysteem onder de grond. Het systeem bestaat uit een bak met water, waar warmte uitgehaald wordt tot het water bevriest. Met de energie die daarbij vrijkomt wordt de woning verwarmd. 

Stabiele energierekening
De grootste stijging in woonlasten zit de komende jaren in de energierekening.” Met dit systeem blijft de energierekening stabiel. Bovendien spaart het IJs van Columbus het milieu omdat het een gesloten systeem is dat geen bronnen uitput en geen gebruik maakt van gas.

Zomer
In de zomer wordt overtollige warmte in de onder- grondse buffer, zonder verlies op laag temperatuur niveau in het water opgeslagen. Complexe en dure isolatie is niet nodig; de van nature aanwezige aardwarmte is toereikend.

Winter
Vanaf het begin van het koude seizoen wordt het water in de ijsbuffer 'gecontroleerd' tot het vriespunt afgekoeld.


(bekijk uitzending van Omroep Zeeland)

Zodra het volledig geautomatiseerde SolarEis systeem signaleert dat de energie van de zon en de lucht niet langer toereikend is om de warmtebehoefte te dekken, onttrekt het systeem extra energie uit de ijsbuffer.De woningen worden verwarmd en gekoeld door een gesloten systeem dat bestaat uit een ijsbuffer in de grond, zonnecollectoren op het dak en een warmtepomp.

Huurwoning van de toekomst
Als het aan woningcoöperatie RWS ligt, wordt in Goes-West de huurwoning van de toekomst gebouwd. RWS probeert bij de herstructurering van die wijk de gekste dingen uit om de energierekening van huurders lager te krijgen, zoals het verwarmen van woningen met ijs.

Goes loopt voorop!
Minister Blok van Wonen en Rijksdienst hoopt dat het project zo succesvol wordt dat het ook op andere plaatsen gebruikt kan worden. "Goes loopt echt voorop in Nederland hiermee. In heel Nederland zijn we op zoek naar manieren om energie te besparen en zuiniger met het milieu om te gaan. Zonder dat bewoners in hoeven te leveren op hun comfort."

Bronnen: RWS Goes, Omroep Zeeland en SolarEis. 

Bekijk de uitzending over SolarEis van Omroep Zeeland:

0481  -  45 10 64

INFORMATIE & CONTACT