Minister Blok hoopt op landelijk gebruik SolarEis

RVO.nl
PERSBERICHT 
26 april 2016
 
Minister Blok roemt lef RWS met ijsbuffer
 
“Innovatie moet je niet teveel reguleren, maar overlaten aan mensen met lef”, merkte minister Blok op toen hij gistermiddag een bezoek bracht aan de ijsbufferwoningen in Goes-West.
 
Reportage : RWS verwarmt huizen met ijs

De minister voor Wonen en Rijksdienst bezocht Goes ter ere van de officiële opening van de woningen aan de Witte de Withstraat en Abel Tasmanstraat in Goes-West. RWS, partners van het project IJs van Columbus en natuurlijk bewoners waren uitgenodigd voor deze opening.
 
‘De grootste koukleum kan nu zonder dekentje’
Na een verhelderend filmpje vertelde RWS directeur Maarten Sas over de ontdekkingsreis die RWS samen met de partners is begonnen. Daarna nam een aantal gasten deel aan een vraaggesprek. Bewoonster Lotte Brilman vertelde bijvoorbeeld dat zelfs de grootste koukleum van het gezin niet meer met een dekentje op de bank zit. Walter Koens van Marsaki legde het systeem aan de hand van een maquette nog eens uit. Volgens gedeputeerde Carla Schönknecht barst Zeeland van de duurzame innovaties. En energiepartijen Delta en Enduris vertelden over andere duurzame initiatieven zoals een slimme transformator. 

‘Vernieuwing door eigenwijze, dappere mensen’
“Op zo’n ontdekkingsreis kom je alleen vooruit als mensen die stap durven te zetten”, volgens minister Blok. “Vernieuwing vindt eigenlijk altijd plaats door eigenwijze, dappere mensen.”
Verder benadrukte de minister dat hij vindt dat dit soort dingen niet teveel vanuit Den Haag geregeld moeten worden. De regelgeving moet er ruimte voor laten en ondersteuning is goed: “Het is vooral belangrijk om deze ervaring zoveel mogelijk te delen om dit voor heel Nederland mogelijk te maken.”
 
Verwarmd met ijs
De woningen worden op een bijzondere manier verwarmd. Onder elke twee woningen zit een grote bak met water. Een warmtepomp onttrekt hier warmte uit waardoor het water in ijs verandert. De energie die vrijkomt tijdens dit proces wordt gebruikt om de woning te verwarmen. Door middel van zonneluchtcollectoren wordt het bevroren water in de bak in de zomer weer verwarmd.
 
Proeftuin Goes-West
Het IJs van Columbus is onderdeel van een unieke samenwerking tussen RWS partner in wonen, DELTA Retail, Enduris en Marsaki. Deze partijen vormen samen één van de vier landelijke demonstratieprojecten van het Smart Energy Collective Nederland: De Proeftuin Slimme Energie Goes-West. De Goese Proeftuin wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies vanuit de Provincie Zeeland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.Bron Omroep Zeeland

0481  -  45 10 64

INFORMATIE & CONTACT