Niet-erkende installatiebedrijven warmtepompen: dwangsom van 15.000 euro

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)

Nieuwsbericht | 07-03-2017

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) treedt strenger op tegen bedrijven die warmtepompen voor het gebruik van bodemenergie installeren. Zij moeten hiervoor een erkenning bezitten, anders mogen zij dit werk niet uitvoeren. Kregen niet-erkende bedrijven eerst een waarschuwing, sinds kort krijgen zij direct een last onder dwangsom (LOD) opgelegd van 15.000 euro. Erkende bedrijven die het werk niet goed uitvoeren, krijgen een LOD van 7.500 euro per overtreding.


Een installatie die aardwarmte wint voor huis of bedrijf moet door erkende, vakbekwame bedrijven worden aangelegd. Zij weten hoe ze moeten voorkomen dat grondwater wordt vervuild, zowel bij de installatie als bij de latere levering van bodemenergie. 
De erkenning is bovendien een garantie dat de bodemenergie-installatie aan de kwaliteitseisen voldoet en de beloofde energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot haalt. Daarom controleert de inspectie de bedrijven hierop. Als erkende bedrijven personeel van andere firma’s inhuren om de klus uit te voeren, moet dit personeel aan de vakbekwaamheidseisen voldoen.


Lees het volledige nieuwsbericht

0481  -  45 10 64

INFORMATIE & CONTACT